7 grunde til at jeg altid fotograferer i RAW format

Jeg har intet personligt imod JPEG, men som seriøs fotograf bør man tage imod den ekstra kvalitet, som RAW formatet byder. Der vil selvfølgelig være situationer hvor JPEG er den rette løsning, men jeg vil komme med 7 bud (Ja, jeg er træt af top 10 lister) på hvorfor jeg holder mig til RAW formatet.

1. Mest mulig data i hvert billede

Mit bedste argument for altid at bruge RAW formatet er, at selvom man som ny fotograf måske ikke ved hvordan man skal redigere en RAW fil på nuværende tidspunkt, så bliver man forhåbentlig dygtigere med tiden, og så kan man gå tilbage og udnytte de ekstra mængder data i en RAW fil. Der er intet mere ærgerligt end at finde et gammelt pletskud, som man gerne vil bruge sine nye evner og teknik på, og så er der ikke data nok i JPEG. Selv hvis man ikke gør noget ved RAW filerne, så gem dem alligevel, harddiske er billige. Tænk på dem som de digitale negativer – før den digitale revolution, så gemte man jo også negativerne til senere brug.

_NIK1388_HDR

2. Rette hvidbalancen

Selvom kameraernes automatiske hvidbalance er fornuftig, så er den aldrig perfekt. Og for visse typer billeder kan det have store konsekvenser. Derfor er muligheden for at både ændre og afprøve hvidbalance indstillinger en af de bedste grunde til at fotografere i RAW.

3. Udvid det dynamiske område

En RAW fil indholder al det data, som kameraets billedsensor kan opfange. Derfor er det bedre at lave HDR billeder fra en RAW fil, da en JPEG fil slet ikke indeholder den samme mængde data i skyggerne og højlysene.

4. Bedre efterbehandlingsmuligheder

Ved-vesterhavet-#002

Der er flere gode værktøjer til at behandle RAW filer med. De kan fx. rette kromatisk abberationer, pude/tønde fortegning og visse objektivfejl. Min personlige favorit er Adobe Camera RAW, som jeg bruger til ca. 70% af al den efterbehandling jeg laver på et billede.  Programmet er et vigtigt første skridt inden Adobe Photoshop, Aperture 3 eller DxO Optics tager over.

5. Fjernelse af billedstøj

Der er hele to store fordele ved RAW formatet, når det kommer til billedstøj. For det første tillader fx. Adobe Camera RAW 7 en eksponeringsændring på +/- 4 blænder, så man kan bruge den rette (lavere) ISO indstilling under optagelsen og så rette eksponeringen til bagefter. Dernæst så er støjreduceringsfunktionen af RAW filer mindre destruktiv end det er på et JPEG billede. Hvis du ofte fotografere under dårlige lysforhold, som fx. indendørs koncerter eller sol op- og nedgange, så vil RAW formatet sparer dig for en masse bøvl og gøre dig istand til at få de bedste billeder. Sol-over-træer

6. Bedre print/fremkaldelse

Argumentet her er at ægte pixels er bedre end computerskabte pixels. Typisk så vil en fotograf lave en del ændringer ved et billede før det bliver printet/trykt/fremkaldt. Det kunne fx. være at beskære det, ændre nogle farver (Passende til en eventuel printerprofil), øge skarpheden osv. Hvis man gør dette ved en JPEG fil, så arbejder man med en fil, som egentligt ikke er beregnet til redigering. JPEG filer bør være det sidste skridt i processen, så hvis man starter med en JPEG fil, så har kameraet allerede foretaget nogle ændringer, som man ikke har kontrol over.

7. Hvorfor ikke?

Nu kommer jeg med et simpelt men vigtigt argument. Med mindre der er en speciel grund til at fotografere i JPEG, som fx. at man skal skyde rigtig mange billeder i sekundet eller at man har et meget lille hukommelseskort i kameraet, så er det ingen grund til ikke at fotografere i RAW formatet. Man kan sågar fotografere både RAW + JPEG samtidigt på de fleste kameraer idag, Når man fotografere med JPEG er det lidt ligesom at fotografer med et Polaroid kamera – man mister de essentielle negativer til senere efterbehandling, og det er absolut de færreste billeder, som er perfekte direkte fra kameraet.

NIK_7604

Min grundlæggende foto-filosofi er, at “man tager ikke billeder, man skaber dem” – derfor bør man som fotograf også bruge de muligheder, der giver mest kontrol over skaber-processen.

Reklamer

One thought on “7 grunde til at jeg altid fotograferer i RAW format

  1. Pingback: RAW filer versus JPEG filer | Kanonfotografen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s