Fototips 5 af 6 – Hvidbalance

Hvidbalancen (HB) er et udtryk for farvetoningen i et billede. Formålet er at få ting, der er hvide i virkelighden til også at være hvide på billedet. Det største faktor, der påvirker HB er farvetempereaturen, som måles i Kelvingrader. Rent praktisk så kalder man et billede for enten varmt eller koldt al efter farvetemperaturen. Kolde billeder vil have en blålig tone fordi farvetemperaturen er under 5.500K. Varme billeder vil have en farvetemperatur over 5.500K. Dette betyder dog ikke, at 5.500K er det ideelle farvetemperatur. _NIK1121

Forskellige lyskilder har forskellige farvetemeraturer. Det menneskelige øje er så god til at justere for farveforskelle, at vi ikke ser det selv, men kameraet er ikke så udviklet endnu. Derfor vil det ofte være nødvendigt at korrigere farvetempereaturen efterfølgende.

Lidt teknisk bagrund

Farvetempereaturen beskriver det spektrum af lys, som bliver kastet tilbage fra et såkaldt “blackbody” med den overfladetemperatur. Et “blackbody” er et objekt, som absorbere al  påfalden lys – den hverken reflektere det eller tillader det at passere igennem.

Hvidt lys er en sammenblandet mængde af alle farver i spektrumet, men lys der ser hvidt ud indeholder ikke nødvendigvist en ligelig fordeling af de forskellige synlige bølgelængder af lys. _NIK3763

Koldt lys på omkring 3.000K indeholder flere orange bølgelængder, men 9000K inderholder flere blå bølgelængder. Dette virker lidt mærkeligt, da kolde billeder ser mere blå ud og omvendt, men det skyldes, at de kortere bølgelængder indeholder mere energi.

I praksis

Desværre så er der mange, især, kunstige lyskilde, som ikke opfører sig helt efter “blackbody” princippet, så derfor kan det blive nødvendigt at justere farvetemperaturen yderlig med en grøn-til-magenta indstilling – denne funktioner findes fx. i Adobe Camera RAW 7.

Når man sidder med et billede og gerne vil rette hvidbalancen, så er der 2 gode værktøjer i de fleste billedredigeringsprogrammer. Man kan trække i en HB skyder indtil billedet visuelt ser fint ud på skærmen. Dette kræver noget øvelse, men der er heldigvis indbygget forudindstillede funktioner, der kan hjælpe på vej.

Den anden mulighed er at bruge et neutral reference punkt i billedet. Hvis der naturligt er et neutral gråt element i billedet, så kan man bruge et HB droper værktøj, hvor man ganske enkelt klikker på det neutrale grå element og så bliver farvetempereaturen korrigeret. Er der ikke en naturligt neutral gråt element i billedet, så kan man bruge et gråkort under optagelsen, så kan laver et reference punkt, som man så efterfølgende kan stille der andre billeder efter.

Kreativ hvidbalance

Sisse Løjkner

Farvetemperaturen kan også bruges som et kreativt værktøj. På billedet her er farvetempereaturen på modellens krop ændret til -99K (Længst til venstre på skalaen) og den grønne-til-magenta skyder er også trukket helt til venstre. Og vupti, så er der nem body paint 🙂

Blue fisher

På det næste billede er der lavet en blå tone for at skabe stemning i billedet.

2 tanker om “Fototips 5 af 6 – Hvidbalance

  1. Pingback: Camera Raw 7 – Basic panelet | kanonfotografen

  2. Pingback: HDR work flow | Kanonfotografen – Søren Udby

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s