8 bit versus 16 bit billeder

Når det drejer sig omkring fototeknik, så er jeg meget interesseret i hvordan det virker, men det kan hurtigt blive en mindre afhandling for at komme til bunds i et emne.

Det vil jeg dog forsøge at undgå her og i stedet for fokusere mere på hvad der virker og hvilke muligheder og begrænsninger det medfører. (Der er ingen fordele eller ulemper i min fotofilosofi, kun muligheder og begrænsninger)

Hvad er så mulighederne og begrænsninger for henholdsvis 8 bit og 16 bit?

Allerførste så forudsætter jeg, at der arbejdes med en RAW fil som udgangspunkt.

En bit i digital fotografering er en enhed for farvedybde. Så med denne simple beskrivelse, så er mere umiddelbart bedre. I et 8 bit billede er der 8 ‘trin’ i farvedybden, det vil sige at en grøn farve kan glide over i en anden grøn farve i 8 glidende trin, hvilket giver acceptable naturligt udseende farveovergange i en billede. Et 16 bit billede af samme motiv vil kunne indeholde 16 farvetoner mellem to nuancer, hvilket giver endnu mere naturlige og glidende farveovergange. (Det forudsættes at motivet ret faktisk indeholder et bredt spektrum af farvenuancer)

Så den første åbenlyse mulighed ved 16 bit billeder er meget naturtro farvegengivelse. I teorien vil et 8 bit billede af et meget farvenuanceret motiv ikke optage hele farvedybden hvis der for eksempel er en 12 toners farveovergang.

Men der er også en anden og, efter min mening bedre, mulighed med 16 bit billeder. Da de indeholder dobbelt så mange farvenuanceinformationer (Herligt ord), så er det dynamiske område, dvs. spændet mellem skygge og højlys, også større end i et 8 bit billede. Det betyder, at det er muligt at lysne skyggerne i efterbehandlingen mere uden at der kommer ekstra støj i billedet. Og dermed kan man undereksponerer et dynamisk bredt billede således at højlysene ikke brænder ud og derefter rette skyggerne til efterfølgende uden kvalitetstab. Højlysene kan selvfølgelig også korrigeres i efterbehandlingen, men der er en noget mindre gevinst der end i skyggeområdet.

Som altid med fotografering er der også nogle begrænsninger ved at bruge 16 bit over 8 bit. Først og fremmest så fylder de ekstra data det dobbelte, hvilket gør billedfilerne meget tunge at arbejde med for computeren. Som et eksempel fylder en 8 bit fil fra mit 24 megapixel Nikon D7100 kamera 68,7 Mb ved 300 DPI mens den samme fil i 16 bit fylder hele 137,5 Mb i Photoshop.

Dertil kommer det, at JPEG filer kan kun være 8 bit, så derfor må man bruge TIFF eller PSD formatet til 16 bit billeder. Og ikke alle funktioner i for eksempel Adobe Photoshop er brugbare med 16 bit filer. Det er dog fortrinsvis de “gamle” indbyggede filtre der melder fra overfor 16 bit billeder.

Hvordan skifter skifter man fra 8 bit til 16 bit i Photoshop?

Når man åbner en RAW filer i Adobe Camera RAW (ACR) er der en nemt overset mulighed i bunden af skærmen. (Markeret med en rød pil her) Screen Shot 2013-12-17 at 16.20.52

Klik på den blå tekst og en menu åbner:

Screen Shot 2013-12-17 at 16.21.22

Vælg mellem 8 eller 16bit i drop-down menuen øverst til højre og klik OK. Vær opmærksom på, at ACR husker dit seneste valg i denne menu, så vælger du 16 bit , så vil det også åbner alle efterfølgende billeder i 16 bit indtil du ændrer indstillingen igen.

Min anbefaling er at arbejde med 16 bit filer hvis din computer kan håndtere den ekstra mængde data uden at det bliver en klods om benet for billedbehandlingen. Du kan altid gemme en kopi af billedet i 8 bit JPEG til brug på nettet til sidst i din arbejdsgang.

Lad mig høre hvad du fortrækker at arbejde med og hvorfor? :o)

2 tanker om “8 bit versus 16 bit billeder

  1. Pingback: 20 HDR myter forklaret | Kanonfotografen – Søren Udby

  2. Pingback: HDR work flow | Kanonfotografen – Søren Udby

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s