Sådan kan du gøre dine billeder skarpere i efterbehandlingen

At beherske efterbehandlingen af skarphed i billeder er nok en af de mere udfordrende teknikker i billedbehandling. Det er fristende at tro, at jo mere skarphed man tilføjer sine billeder, jo bedre og skarpere bliver de. Men man opdager hurtigt, at dette bestemt ikke er tilfældet. Over-skarphed resulterer i haloer og øget støj i billederne, og det er ofte ikke gavnligt for billedet. Men der er flere forskellige metoder til at øge skarpheden i billedet uden at ødelægge billedkvaliteten. Det handler meget omkring at have kontrol over hvilke dele af billedet, der påvirkes af teknikkerne til øget skarphed.

Hvis man fotograferer i JPEG format, så skal man være opmærksom på, at de allerede har været udsat for en omgang sharpening inde i kameraet.

RAW filer bliver ikke tilført ekstra skarphed inde i kameraet, så det er derfor op til fotografen om og ikke mindst hvornår i forløbet, at skarpheden skal justeres. Og netop hvornår i billedbehandlingsprocessen man tilføjer skarphed er vigtigt, da yderlig redigering efter skarphedsjusteringen kan give en uønsket effekt af for eksempel øget støj i slørede områder af billedet.

Der er flere filtre indbygget i Photoshop designet til netop dette formål, men dem gemmer jeg lige til senere i dette indlæg. Her er mine foretrukne metoder:

Detail fanebladet i Adobe Camera Raw

Screen Shot 2014-03-05 at 21.28.55

Jeg mener, at Adobe Camera Raw (ACR) er det bedste sted at starte med at justere skarpheden i et billede. Start altid med at zoome ind 100% på et væsentlig element i billedet, for eksempel øjnene på en person, inden der laves nogle skarphedsjusteringer. Så er det nemmere at se den rigtige effekt. Værktøjerne til at justere skarpheden med findes under fanebladet Details, som er det tredje faneblad. Der er 4 håndtag at hive i:

  • Amount – Styrer mængden af skarphedseffekten
  • Radius – Styrer hvor mange pixels på hver side af en kant, der påvirkes af effekten
  • Detail – Styrer hvor kraftig effekten er på kanterne samt hvor kraftig halo effekten er
  • Masking – Styrer hvor meget af billedet, der påvirkes af effekten

En rigtig smart funktion er at holde Alt (PC)/Option (Mac) nede imens man hiver i de forskellige håndtag, da det gør, at der kommer en visuel præsentation af den givne effekt. For eksempel ved brug af Alt + Masking bliver billedet sort/hvid, og viser hvor på billedet skarpheden øges. Det virker lige som en lagmaske i Photoshop – effekten påføres i de hvide/lyse områder. Husk også at bruge Preview (P) til at se før og efter.

Humlen i processen er at skabe balance mellem af gøre et billede skarpere de rigtige stede og samtidig undgå ekstra støj i områder, der er bevidst uskarp/slørede i billedet. (Pga. dybdeskarphed osv.)

Smart Object + High Pass + Soft Light

Der vil dog være situationer, hvor det er mest fornuftigt ikke at tilføje/justere skarpheden i ACR. Det gælder specielt hvis man planlægger at redigere en del i billedet inde i Photoshop. Problemet er, at mange funktioner og filtre forstærker effekten af skarphedsjusteringen og dermed skaber unødig støj i billedet. Derfor vil jeg vise et tip til at gøre et billede skarpere manuelt.

Jeg vil desuden anbefale at gemme disse trin som en Action, så de er hurtige at bruge fremover.

  1. Start med at lave en kopi af baggrundlaget eller det lag, som indeholde det element, som du vil gøre skarpere: Layer -> New -> Layer Via Copy eller Ctrl +j
  2. Højreklik på det nye lag og vælg Convert to Smart Object eller vælg Layer -> Smart Objects -> Convert to Smart Object
  3. Vælg så Filter -> Other -> High Pass. Sæt Radius til 15 pixels. Tryk OK
  4. Ændre nu blend mode fra Normal til Soft Light. Billedet bliver “normalt” igen og en del skarpere. Dog er det ofte for meget at gøre hele billedfladen skarpere, så der er lige et par trin til…
  5. Tilføj en sort lagmaske til det nye lag ved at holde Alt inde imens du klikker på lagmaskeknappen
  6. Mal så med en hvid/lys pensel på lagmasken der hvor du gerne vil øge skarpheden. For eksempel øjne, øjnvipper osv. i et portræt. Er effekten stadig lidt for kraftig, så kan man sænke opciteten på det nye lag indtil man er tilfreds med effekten.

Det skal se sådan her ud, når man er færdig og klar til at male på lagmasken:

Screen Shot 2014-03-05 at 21.32.56

Det smukke med at bruge Smart Object funktionaliteten er, at man ved at dobbeltklikke på High Pass teksten i laget åbner dialogboksen for filteret igen, og man kan nu vælg en anden værdi, hvis nu 15 pixels ikke duede til billedet. Ingen grund til at begynde forfra.

Et skarpt plugin

Endnu en mulighed for at tilføje skarphed til et billede er at bruge et plugin som for eksempel Sharpener Pro 3 fra Nik Collection. Der er nogle gode demoer i linket, som forklarer hvordan man bruger filteret bedst muligt.

Screen Shot 2014-03-05 at 21.48.23

Smart Sharpen

Den nyeste version af Photoshop (CC) har et nyt filter under Filter -> Sharpen, nemlig Smart Sharpen. Filteret virker meget ligesom Details fanebladet i ACR, dog med mere kontrol over skarpheden i skyggerne og højlysene. Jeg må dog erkende, at jeg ikke har brugt det ret meget endnu, så jeg vil ikke give en længere beskrivelser af det her. Men det lader umiddelbart til at virke ret godt.

Der er lige en sidste mulighed er at bruge det nye Camera Raw filter (Cmd+shift+a/Ctrl+shift+ a) i Photoshop CC og så benytte details fanebladet som beskrevet foroven. Så får man lige som det bedste af to verdener.

Screen Shot 2014-03-05 at 21.40.55 Screen Shot 2014-03-05 at 21.40.44

Før og efter brug af Smart Object + High Pass + Soft Light. Effekten er lagt på øjnene, næseborene og en smule på underlæben. (Model: Julie Lerche, MUA: Jeanette Kjeldsen)

Den rette mængde/grad af skarphed i et billede varierer naturligvis med personlig smag, men jeg synes personligt, at det er synd, hvis man ikke lige giver øjnene eller et andet vigtigt element i billedet et lille boost. Husk på, at ud over lys og farver, så søger det menneskelig øje også efter det skarpeste element i fokus i et billede.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s