Nem metode til at fjerne støvpletter på en serie billeder

Noget af det, der kan irritere mig allermest, er når jeg opdager, at der er kommet støvpletter ind i mit kamerahus. De små, ufokuserede pletter kan være drilske men ikke umulige at fjerne igen på billedsensoren, men inden man når det, så er skaden som regel allerede sket på en serie billeder. Og det er vildt frustrende at skulle sidde og fjerne de samme pletter igen og igen i Photoshop, når man nu hellere vil skabe billeder end reparere dem. Men jeg har et tip til en nem måde, hvor man nemt og enkelt kan fjerne de samme støvpletter fra en hel serie billeder.

Jeg bruger Adobe Bridge og Adobe Camera Raw (ACR) til dette tip. Så vidt jeg kan finde ud af, så virker dette tip fra version CS4 og frem til CC.

Essensen er, at man kun behøver at fjerne pletterne fra ét billede, og så kan man derefter få programmet til automatisk at fjerne dem fra alle de andre billeder i en serie. Fremgangsmåden er sådan her:

 1. Åbn et billede i ACR og vælg det velnavngivet Spot Removal værktøj (B) Screen Shot 2014-03-09 at 08.43.44
 2. Sørg for at det er indstillet til Heal i menuen over til højre.
 3. Fjern nu de støvpletter der er synlige. Kig især godt efter i himler og skyer og andre områder med lav kontrast i et billede. Screen Shot 2014-03-09 at 08.44.26
 4. Brug eventuelt Contrast håndtaget i Basic fanebladet til at skiftevis sænke/øge kontrasten i billedet. Det gør det nemmere at spotte de allermindste støvpletter i et billede.
 5. Når billedet er støvfrit klik så på Done i nederste højre hjørne.
 6. Tilbage i ACR skal man højre-klikke på det billede, som man netop har fjernet støvpletter fra.
 7. Vælg muligheden Develop Settings -> Copy Settings. Det virker meget ligesom ‘kopier’ funktionen, som man nok kender fra fx. Microsoft Word. Screen Shot 2014-03-09 at 08.45.35
 8. Vælg nu alle de andre billeder en den billedeserie, som er ramt af støvpletter.
 9. Højre-klik igen og vælg nu Develop Settings -> Paste SettingsScreen Shot 2014-03-09 at 08.45.56
 10. Der dukker en menu op, hvor man kan vælge en række muligheder. Brug rullemenuen øverst til at vælge Spot Removal. Screen Shot 2014-03-09 at 08.46.16 Det skal nu være den eneste funktion med et flueben i. Klik OK. Screen Shot 2014-03-09 at 08.46.26
 11. Og vupti, nu fjerner programmet automatisk de pletter, der går igen på alle billederne. (Juhuu!) Og i bedste ACR stil, så er ændringerne ikke permanente. Skulle det ske, at der er et billede, hvor kloningen af en plet ikke lige er så vellykket, så er det nemt lige at ordne den ene plet igen uden at skulle gå alle billederne igennem igen.

Jeg håber, at dette tip kan fjerne nogle frustrationer (Og selvfølgelig en masse pletter) hos andre fotografer.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s