Hvordan du kan bruge luminosity masker til at transformere dine billeder – del 1 af 2

Luminosity masker er ikke den mest kendte teknik i Photoshop, men det er en fantastisk metode til både at lave delikate justeringer og til at blande eksponeringer i Photoshop. Jeg har selv først opdaget teknikken for nyligt, men den har allerede forandret mit workflow fra fotografering til efterbehandling betydeligt. Denne første del af dette blog indlæg handler om at bruge luminosity masker til at foretage justeringer til et billede. Anden del vil omhandle hvordan man kan bruge luminosity masker til at foretage detaljerede markeringer.

Hvad er en luminosity maske?

Helt basalt set, så er en luminosity maske et værktøj til at markere områder i et billede. Det er dog langt mere brugbart end som så. Luminosity masker gør det muligt at lave meget detaljerede markeringer ud fra hvor lyst og hvor mørkt et område er i billedet. Det lyder måske ikke vildt sindsoprivende spændende, men når man først opdager hvor fleksible disse markeringer er, så kan man næsten ikke undgå at blive forbløffet.

Luminosity masker findes under Channel Palette. Hvis du ikke allerede har gjort det, så gå til Windows -> Channels i menuen øverst i photoshop vinduet.

Screen Shot 2015-04-25 at 20.50.45

Åben et billede i Photoshop. Der er fire standard luminosity masker: RGB, rød, grøn og blå. Hver af disse kanaler opfører sig som en luminosity maske. Klik på en af de fire muligheder, og dit billede bliver monokromt i forskellige grader af kontrast. Hold dernæst enten CTRL (PC) eller CMD (PC) nede imens du venstre-klikker på en af kanalerne. Nu dukker der en række Marching Ants op på billedet, som viser hvor luminosity masken tager effekt. Tillykke, du har nu lavet en luminosity maske.

I det næste eksempel vil jeg vise hvordan du kan bruge RGB masken til at lave bedre justeringer i et landskabsbillede.

Kontrast justering med en luminosity maske

Det er tydeligst at demonstrere luminosity masker med nogle billede eksempler. En normal layer maske i Photoshop er typisk en blanding af enten helt hvid og helt sort. En RGB luminosity maske er meget lig en layer maske, men i stedet for enten kun hvid eller sort, så er der en lang række gråtoner baseret på hvor lyse og hvor mørke de enkelte pixels er. Masken ligner en monokrom konvertering af billedet, og teknikken er nu, at bruge denne luminosity maske sammen med de forskellige justeringslag i Photoshop, så som Curves, Levels & Hue/Saturation etc.

Begynd med at åbne et billede at arbejde med. Jeg har valgt et billede af udsigten oppe fra Warton Craig i Lancashire, England. Billedet mangler ret tydeligt noget kontrast før det kan bruges til noget.

Screen Shot 2015-04-25 at 20.45.31

Start med at sikre, at billedet laget er valgt og klik så derefter på Channels og hold nu CTRL (PC) eller CMD (Mac) inde imens du venstre-klikker på RGB kanalen. De marcherende myrer dukker nu op og markere områder i billedet:

Screen Shot 2015-04-25 at 20.54.47

Gå tilbage til Layers, og vælg nu et justeringslag, for eksempel Curves. Da markering af RGB kanalen er aktiv, så vil det lave en gråtone layer maske til Curves laget.

Screen Shot 2015-04-25 at 20.45.59

Foretag så en justering i Curves laget, så som at øge kontrasten med en S-kurve eller ligende. Læg mærke til, at justeringer er meget mere subtil på billedet end normalt uden luminosity masken. Det skyldes, at RGB kanalen vælger de 50% lyseste pixels i billedet, som betyder, at de mørkeste områder i billedet bliver påvirket langt mindre af justeringerne end normalt. (De helt sorte områder bliver naturligvis slet ikke påvirket). Dette giver en langt bedre og mere ensartet justering af billedet, hvor skyggerne ikke bliver helt unaturlige sorte. Sådan en markering er hvis ikke umulig, så i hvert fald voldsomt tidskrævende at lave manuelt. Men med en simpel luminosity maske tager det kun et par klik.

For sammenligningens skyld er her en version lavet uden brug af luminosity maske:

Screen Shot 2015-04-25 at 20.46.21

Som det kan ses, så er skyggerne meget mørkere og uden mange detaljer, som kan ses i versionen med luminosity masken ovenover.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s